Hoppa till huvudinnehåll
Till startsidan på Knowit

NYHET

Hack the Crisis – initiativ som måste leva vidare

När Hack the Crisis arrangerades 3–6 april i Sverige samlades över 7 000 deltagare online för att designa och utveckla kreativa lösningar som ska mildra samhällseffekterna av coronapandemin. Som partner bidrog Knowit med kompetens och innovationskraft i tre kategorier: rädda liv, rädda samhället och rädda näringslivet.

Under helgens hackathon väcktes många spännande idéer som har resulterat i digitala lösningar eller koncept. Lösningar som har alla möjligheter att kunna realiseras. För att det ska lyckas krävs fortsatt samarbete mellan myndigheter, annan offentlig verksamhet och näringslivet.

– Med vår långa erfarenhet och kunskap inom digitala lösningar är det viktigt för oss på Knowit att bidra och dela med oss av det vi kan inom strategi, design, utveckling, juridik och säkerhet. Vår uppgift i det här är att hjälpa andra att förverkliga sina idéer. Det finns många fantastiska initiativ som vi vill fortsätta uppmuntra och stötta, och personligen känner jag en stolthet och glädje när vi aktivt bidrar till samhällsviktiga insatser där vår kompetens verkligen behövs. Kommunikationen ifrån myndigheterna, framförallt Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) och Hack for Sweden, har hanterats oerhört proffsigt – både före, under och efter detta hackathon, säger Carina Andersson, managementkonsult och projektledare för Knowits partnerskap med Hack the Crisis.

Flera medarbetare från Knowit anmälde sitt intresse och anslöt för att bidra med sin kompetens i Sveriges hittills största hackathon. Detta både med hackare i olika team och ett antal mentorer som agerade rådgivare inom sina specialistområden.

– Ett av våra team lämnade in ett koncept som leddes av kollegan Alexander Leismo. Förslaget beskriver hur relevant data, på ett snabbt och säkert sätt, underlättar myndigheters arbete med att ta fram ett vaccinationsprogram, berättar Carina.

Mixen av kompetenser en avgörande faktor

Mixen av kompetenser, den härliga stämningen, alla spännande idéer och de resultat som arbetet faktiskt mynnade ut i var avgörande faktorer till att helgens hackathon blev så lyckat.

– Som alltid när jag jobbar i team med kollegor från Knowit slogs jag av att 1 + 1 = 3 när vi arbetar tillsammans. Vi har verkligen det som krävs för att få holistiska och avancerade digitala lösningar på plats. Mixen av kompetenser och den härliga stämningen under helgen har varit mest värdefullt. Det var såklart även väldigt kul att ett av de lag som jag var mentor åt, VoiceMed, vann med sitt bidrag på digital lösning i kategorin med fokus på att rädda liv, säger Lisa Lundin.

Bright Act – för personer utsatta för våldsbrott

Arbetet har bara börjat, men vi fortsätter också hjälpa till med att göra verklighet av Bright Act, en mobilapplikation med hjälpfunktioner för personer som utsätts för våldsbrott i hemmet och som känner att de inte själva kan bryta sig ut ur sin situation. Knowit bidrar med kompetens inom rättssäkerhet och säkerställer att känslig och sekretessbelagd information hanteras korrekt.

Applikationen är revolutionerande och viktig i syfte att vidare utmana befintliga strukturer i vårt samhälle – samtidigt som den möjliggör ökad brottsbekämpning. Den ställer nya krav på samverkan mellan bland annat myndigheter, frivilligorganisationer, kommuner och rättsväsendet.

– Skillnaden mot det som erbjuds idag i form av telefonsamtal eller chattbotar är att Bright Act är byggd utifrån verkliga upplevelser hos den som är eller har blivit utsatt för våldsbrott och anpassad till att inte kunna kontrolleras av förövaren, säger Carina.

Applikationen kommer att fungera som ett dagboksstöd för den som behöver kunna dokumentera händelser och göra sin situation känd och trovärdig för andra, på fler än ett sätt.

– Med så många idéer och lösningar som nu är igång efter helgen, ser vi fram emot att det här arbetet blir en kontinuerlig process där Sverige drar full nytta av den innovationskraft som finns i landet och att detta självklart får leva vidare, avslutar Carina.

För mer information om Hack the Crisis och ett antal av alla hundratals inskickade bidrag, besök gärna deras hemsida.

Christina Johansson

Head of Communications