Hoppa till huvudinnehåll
Till startsidan på Knowit

KUND

STUDENTLITTERATUR

Studentlitteraturs webbplats – nu mer tillgänglig, säker och användarvänlig

MEDIA & UTBILDNING

I juni 2025 träder nya lagkrav för digital tillgänglighet i kraft, och Studentlitteratur har tillsammans med Knowit tagit ett proaktivt grepp för att anpassa sin webbplats till de nya kraven. För att få en tydlig bild av den befintliga tillgänglighetsnivån och säkerhetsnivån genomförde externa parter oberoende granskningar. Deras rapporter identifierade viktiga förbättringsområden.

BAKGRUND

Tillsammans med Studentlitteratur och med de externa rapporterna som grund har vi genomfört förbättringar som skapat en mer användarvänlig, säker och tillgänglig webbplats.


UTMANING

Nya tillgänglighetskrav och säkerhetsbrister

Efter granskningarna stod det klart att Studentlitteraturs webbplats stod inför flera kritiska utmaningar. Tillgänglighetsmässigt behövde den anpassas för att uppfylla WCAG 2.1, vilket krävs i den nya lagen. Granskningen identifierade flera brister som kontraster, tangentbordsnavigering och användarvänlig kod. Vilket innebar att vissa användargrupper riskerade att stängas ute helt.  

Samtidigt avslöjade säkerhetsanalysen sårbarheter inom nätverkstrafik och skydd mot bottar, något som ökar risken för obehöriga intrång och automatiserade attacker.

Utifrån dessa insikter hjälpte Knowit Studentlitteratur att tolka rapporterna och prioritera de åtgärder som gav störst effekt. 


LÖSNING

Tillgängligt, säkert och förbättrad prestanda

För att förbättra tillgängligheten åtgärdades bland annat tangentbordsnavigering och formulär. Även stödet för skärmläsare optimerades. I den fortsatta utvecklingen av studentlitteratur.se kommer all funktionalitet att testas ur ett tillgänglighetsperspektiv för att säkerställa att webbplatsen även framöver följer WCAG.  

Flera åtgärder vidtogs för att förbättra webbplatsens säkerhet, bland annat förbättrades autentiseringsprocesser och ett effektivare skydd mot bottar implementerades.  

Eftersom säkerhetsarbetet är en kontinuerlig process har en extern part fått i uppdrag att regelbundet genomföra säkerhetsgranskningar, vilket säkerställer att webbplatsen fortsätter att vara robust och motståndskraftig mot hot.

För att förbättra prestandan genomfördes optimeringar av både kod och infrastruktur, vilket resulterade i kortare laddningstider och ökad stabilitet. Genom en noggrann analys identifierades flaskhalsar, vilket gjorde det möjligt att skapa en snabbare och mer responsiv upplevelse för besökarna.

Projektet drevs agilt, där Knowit jobbade tillsammans med Studentlitteratur och prioriterade uppgifter utifrån en backlog. Med treveckorssprintar, dagliga avstämningar och en transparent dialog skapades en effektiv arbetsprocess – och en riktig teamkänsla. 

Genom vårt samarbete med Knowit har vi kunnat skapa en mer användarvänlig, säker och tillgänglig webbplats som uppfyller de nya lagkraven och säkerhetsstandarderna. Detta har inte bara förbättrat upplevelsen för våra användare, utan också stärkt vår relation och arbetsprocess.


Johanna Aaamisepp, digital projektledare

Studentlitteratur.


RESULTAT

En webbplats för alla

Tack vare dessa förbättringar har Studentlitteratur nu en webbplats som är mer tillgänglig, säker och användarvänlig. Fler användare kan ta del av innehållet utan hinder, och plattformen är redo för de nya lagkraven. 

Samarbetet mellan Studentlitteratur och Knowit har också stärkt vår kundrelation. Genom en transparent arbetsprocess och gemensam prioritering av åtgärder har vi byggt en ömsesidig förståelse och tillit – vilket har lett till en effektivare utveckling och ett bättre slutresultat. 

Vad är WCAG 2.1 och 2.2? 

WCAG 2.1 (Web Content Accessibility Guidelines) är en uppsättning riktlinjer som syftar till att göra webbinnehåll mer tillgängligt för personer med olika typer av funktionsnedsättningar. WCAG 2.1 bygger vidare på WCAG 2.0 och innehåller ytterligare framgångskriterier för att förbättra tillgängligheten på webben 

WCAG 2.2 är en uppdatering av WCAG 2.1 och publicerades som en W3C-rekommendation i december 2024. Denna version innehåller ytterligare riktlinjer och framgångskriterier för att göra webbinnehåll ännu mer tillgängligt. WCAG 2.2 täcker en bredare uppsättning rekommendationer för att göra webbinnehåll mer tillgängligt för personer med funktionsnedsättningar och förbättrar användbarheten för alla användare 

Så bidrar arbetet till Agenda 2030

Mål 4: God utbildning för alla. Genom att förbättra tillgängligheten på Studentlitteraturs webbplats säkerställs att fler elever, lärare och skolor – oavsett funktionsvariationer – får tillgång till läromedel. Det gör att fler kan ta del av utbildning på lika villkor.  

Mål 10: Minskad ojämlikhet. Tillgänglighetsanpassningarna minskar digitala barriärer, vilket gör att personer med olika behov kan använda webbplatsen utan hinder. Detta bidrar till en mer inkluderande digital miljö där alla har möjlighet att ta del av information och utbildning. 

SDG 4
SDG 10

Vill du veta hur vi kan hjälpa dig?

Slå en signal eller skicka ett meddelande så kontaktar vi dig.

Urban Nyblom

Business Director

Knowit Experience