EVENT
Tvådagarskurs, fördjupning i tillgänglighet
En kurs för dig som vill bli mer konkret och få djupare förståelse för tillgänglighet.
Fördjupningskursen är till för dig som redan har lite koll på grunderna kring tillgänglighet, men gärna vill få mer djupgående kunskaper och praktiska färdigheter med syfte att skapa mer tillgängliga digitala miljöer. Kursen riktar sig till dig som webbdesigner, utvecklare, innehållsskapare och projektledare som vill förbättra dina kunskaper om tillgänglighet och använda dessa för att utveckla produkter och tjänster som är inkluderande för alla användare.
Två heldagar, fortsättningskurs i tillgänglighet.
Du som arbetar med en webbplats/innehåll på webben och vill djupdyka i ämnet, lära dig mer ingående hur du kan applicera dina nya färdigheter i ditt arbete. Du som vill gå kursen kan vara webbredaktör, kommunikatör, designer, marknadsförare, projektledare eller liknande.
Två-dagarskursen genomförs på vårt huvudkontor i Stockholm, Sveavägen 20, plan 5.
18–19 november, kl. 09.00-16.00.
Frukost serveras från kl. 08.30. Frukost, lunch och fika ingår.
13 500 SEK exkl. moms.
- Egen dator, mobiltelefon, hörlurar.
- Innan kursen startar kan du få instruktioner kring att ladda ner och installera vissa program eller plugin till din webbläsare. Detta rekommenderar vi att du gör innan kursstart för att dagen ska bli så effektiv som möjligt. Har du frågor om tillvägagångssätt är du självklart välkommen att kontakta oss så guidar vi dig.
Efter genomförd kurs så erhåller du ett digitalt diplom som du kan dela i sociala kanaler om du vill.
Två praktiska och inspirerande dagar där vi fördjupar oss i hur du kan arbeta med tillgänglighet. Kursen ger dig teoretiska genomgångar och praktiska övningar där du får lära dig mer djupgående vikten av att jobba med tillgänglighet, hur du gör det i ditt arbete, varför inkluderande design är avgörande – inte bara för att följa lagar, utan för att skapa bättre användarupplevelser för alla. Vi guidar dig genom processen från förståelse för lagkrav, arbetsprocesser, dokumentation och checklistor för att säkerställa tillgänglighet. Du får genomföra en minigranskning som avslutas med en redovisning där vi tillsammans går igenom och diskuterar våra resultat.
Kursinnehåll
Vi går igenom lagen om tillgänglighet som kräver att miljöer och digitala tjänster är tillgängliga för alla, med hänsyn till olika funktionsvariationer och användning av tekniska hjälpmedel som skärmläsare. Du får lära dig mer om WCAG-principerna som delas in i fyra kategorier med nivåerna A och AA, samtidigt som du får exempel på hjälpmedel på olika skärmläsare och hur du kan använda dem.
Upplägget:
Funktionsnedsättning
- Viktigt att tänka på för olika funktionsnedsättning
- Tekniska hjälpmedel som finns
- Indelning i de fyra kategorierna
- Nivåer A, AA
- Allvarlighetsgrader
- Tekniker vi testar – automatiska verktyg, manuella testverktyg
- Genomgång av ett par WCAG-kriterier, vad de innebär, hur dessa uppfylls, samt testar vi dem
- Exempel på skärmläsare: syn, hörsel, motorik, kognition
- Övergripande funktionaliteter för hjälpmedel.
- Att hantera skärmläsare på desktop – vi testar oss fram på desktop
Vi jobbar vidare med hur skärmläsare ska fungera enligt WCAG-kriterier, nu på mobila enheter. Du kommer att utveckla förmågan att skriva en tillgänglighetsredogörelse med hjälp av mallar och skapa effektiva arbetsprocesser med checklistor och stöddokument. Som en avslutande del av kursen kommer du att delta i en gemensam minigranskning där ni testar en webbsida mot specifika kriterier och sedan tillsammans redovisar era resultat.
Upplägget:
- Vilka WCAG-kriterier som testas/ behöver fungera med skärmläsare
- Vanliga fel du kan stöta på när du testar
- Hur olika komponenter hanteras med skärmläsare
- Att hantera skärmläsare för mobil – vi testar oss fram
- Process/ dokumentation/ checklista för att skriva en renodlad arbetsprocess.
- Hänvisningar till källor för kunskap och stöddokument för processen.
I en avslutande, gemensam minigranskning testar ni en webbsida mot specifika kriterier för att sedan tillsammans redovisa resultatet.
- Förståelse för lagkrav.
- Kunskap om WCAG-principerna.
- Praktiska färdigheter i att testa och förbättra tillgängligheten i digitala produktioner.
- Grundkunskap i att använda och testa med skärmläsare.
- Färdigheter i att skriva tillgänglighetsredogörelser.
- Arbetssätt och processer för att arbeta strukturerat med tillgänglighet.
Efter kursen har du fått verktyg att själv fortsätta fördjupa dina kunskaper i tillgänglighet och de enskilda WCAG-principerna.